Ako želite razbiti monotoniju nekoj od večera u toku ovog tjedna, evo prilike da to napravite već sutra. Španjolska je zemlja čija hrana ima u osnovi dosta sličnosti sa našom hranom iako su na prvi pogled različita njihova i naša jela. Vjerovatno iz razloga što sve zemlje mediteranskog pojasa imaju taj dodir maslinovog ulja koji svim jelima koje dotakne daje tu laganu notu, jela nisu preteška i jednostavno idu uz velike vrućine i morski zrak.
Ovu salatu služite uz meso ili ribu, ali ništa se loše ne bi dogodilo ako je poslužite kao samostalno jelo.
Ovu salatu služite uz meso ili ribu, ali ništa se loše ne bi dogodilo ako je poslužite kao samostalno jelo.
Sastojci:
- 500 gr rajčica
- 300 gr crvene paprike «roge»
- 300 gr zelene paprike «babure»
- 200 gr crvenog luka
- 100 gr bijelog luka
- malo mladog luka
- malo sušene rajčice (to je moj dodatak ovoj klasičnoj španjolskoj salati)
Priprema:
Rajčicu zarežite pri vrhu i prelijte vrelom vodom. Nakon minutu, dvije izvadite rajčicu, prelijte je hladnom vodom i ogulite. Crvenu i zelenu papriku, crveni luk, bijeli luk i malo mladog luka stavite peći na 200 C pola sata. Crveni i bijeli luk ne smijete očistiti, peče se sa korom.
Oguljenu rajčicu oslobodite unutrašnjih sjemenki i suvišne vode. Pečeno povrće prekrijte folijom za zamotavanje i nakon par minuta ga ogulite. Paprici dignite kožicu, a bijeli i crveni luk samo jednostavno stisnite – pečeno i ukusno povrće će jednostavno iskočiti iz kore.
Rajčice isjeckajte i stavite u zdjelu, pospite peršinom, pa stavite isjeckanu na trakice zelenu i crvenu papriku, isjeckani crveni i bijeli luk te isjeckanu mladu kapulicu (nju iskoristite ako je imate u kući, ne odgađajte recept radi nedostatka iste jer neće puno promijeniti okus). Začinite maslinovim ulje, octom, solju i paprom. Po vrhu stavite malo sušenih rajčica i jedan usitnjeni peperoncino.
Ako služite kao prilog možete i ne morate začiniti sa octom, neka vaše nepce napravi taj teški izbor.
Oguljenu rajčicu oslobodite unutrašnjih sjemenki i suvišne vode. Pečeno povrće prekrijte folijom za zamotavanje i nakon par minuta ga ogulite. Paprici dignite kožicu, a bijeli i crveni luk samo jednostavno stisnite – pečeno i ukusno povrće će jednostavno iskočiti iz kore.
Rajčice isjeckajte i stavite u zdjelu, pospite peršinom, pa stavite isjeckanu na trakice zelenu i crvenu papriku, isjeckani crveni i bijeli luk te isjeckanu mladu kapulicu (nju iskoristite ako je imate u kući, ne odgađajte recept radi nedostatka iste jer neće puno promijeniti okus). Začinite maslinovim ulje, octom, solju i paprom. Po vrhu stavite malo sušenih rajčica i jedan usitnjeni peperoncino.
Ako služite kao prilog možete i ne morate začiniti sa octom, neka vaše nepce napravi taj teški izbor.
Nema komentara
Objavi komentar