Cvjetača je jako dobar izvor sumpornih tvari koje povećavaju sposobnost jetre za proizvodnju enzima koji neutraliziraju potencijalno otrovne tvari u našem organizmu. Prije pripreme cvjetaču treba očistiti: baciti vanjske listove, izrezati na jednake komade, a jezgru možete baciti ukoliko je tvrda. Ovo je lagani recept za pripremu salate od cvjetače i slanutka, jednostavno i niskokalorično – idealan obrok za vruće ljetne dane!
Sastojci:
- 1 manja cvjetača
- 1 šalica konzerviranog slanutka
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol
- papar
- 1/2 žličice crvene paprike
- 2 žlice limunovog soka
Cvjetaču oprati i cvjetove izrezati. Slanutak isprati pod mlazom vode i sve zajedno posušiti. Potom dodati maslinovo ulje koje ste pomiješali sa soli, paprom, crvenom paprikom i limunovim sokom. Slanutak i cvjetaču rasporediti po plehu za pečenje. Staviti u pećnicu zagrijanu na 180 ºC oko 40 minuta, dok cvjetača ne poprimi zlatno žutu boju.
Za preljev:
- 3 žlice octa
- 2 žlice Dijon senfa
- 5-6 žlica maslinovog ulja
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- malo sitno narezanog svježeg peršina
Sve sastojke dobro pomiješati, zapečenu cvjetaču i slanutak servirati u posude i začiniti sa pripremljenim preljevom.
Nema komentara
Objavi komentar