Najpoznatija salata od piletine je definitivno Cezar salata koja je prvi put pripremljena davne 1924. godine. Cezar salatu osmislio meksički kuhar talijanskog porijekla u svom restoranu direktno za stolom gosta. I tako je Cezar salata od davne 1924. pa sve do danas uveselila mnoge trpeze.
Sastojci:
- 1 glavica kristal salate
- 200 gr pilećih prsa (s roštilja ili tave)
- 100 gr dimljene slanine
- 3 češnja češnjaka (sitno narezati)
- sok od 1 limuna
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- 5 žlica majoneze
- 2 kriške tosta
- svježi parmezan
Priprema:
Slaninu sitno narezati i popržiti nekoliko minuta na tavi bez dodavanja masnoće. Potom slaninu izvaditi i staviti na kuhinjski papir da upije masnoću. Na istoj tavi popržiti tost koji ste prethodno narezali na sitne kocke i pomiješali sa češnjakom. Na roštilj tavi ispeći pileće meso koje ste prethodno narezali na trakice. Maslinovo ulje pomiješati sa sokom od limuna, dodati sol i papar i prelite preko kristal salate koju ste prethodno dobro oprali i narezali. Dodati piletinu, slaninu, prženi tost, sve zajedno pomiješati i na kraju posuti sa parmezanom.
Nema komentara
Objavi komentar