ads

Bijeli luk-prirodni antibiotik

Bijeli luk   (Allium sativum, popularno zvani češnjak) podrijetlom je iz centralne Azije. S obzirom na njegova ljekovita svojstva, uzgaja... thumbnail 1 summary
Bijeli luk (Allium sativum, popularno zvani češnjak) podrijetlom je iz centralne Azije. S obzirom na njegova ljekovita svojstva, uzgaja se već preko 5000 godina i odavno ga ljudi koriste za povećanje snage i otpornosti na bolesti. Mnogi ga smatraju prirodnim afrodizijakom. Kinezi su ga davno koristili u pripremama lijekova a često ga zovu i „hranom siromašnih“. Jakog je okusa i mirisa zbog čega ga mnogi ljudi izbjegavaju pa zbog toga postoje kapsule na bazi bijelog luka i tablete, kako bi ga mogli koristiti i ljudi koji slabije podnose njegov miris i okus.
S obzirom da sadrži adenozin, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, od važnih vitamina također tu su vitamin C,B1, B2, B3, B6, selen i magnan a odavno su poznata njegova anti-upalna svojstva, pa ga mnogi s pravom nazivaju antibiotikom iz prirode. Oni koji često pate od zubobolje, znaju za trik stavljanja komadića bijelog luka na bolni zub, kao i za to koliko je bijeli luk učinkovit čak i protiv akni na licu.
Kod konzumacije bijelog luka, preporučuje se oprez osobama koje imaju problema sa želucem jer češnjak može izazvati žgaravicu. Također, sirovi bijeli luk snižava tlak pa ga „niskotlakaši“ ne bi smjeli konzumirati u velikim količinama, dok na osobe sa visokim tlakom povoljno djeluje jer potiče mokrenje. Osobe koje imaju pretjeranu sklonost ka krvarenju također ga moraju uzimati sa oprezom i s obzirom da može imati kontraindikacije sa nekim lijekovima, potrebno ga je izbjegavati nekoliko tjedana prije i poslije bilo kakvih operacija.
Istraživanja su dokazala da djeluje antikancerogeno, pomaže kod kardiovaskularnih bolesti, a s obzirom da sadrži alicin, sastojak koji uništava bakterije, mnogi posežu za njim radije nego za kemijskim antibioticima nakon čije se upotrebe,kao bumerang ,stvaraju nova virusna oboljenja i gljivice. Naravno, govorimo o konzumaciji svježeg bijelog luka jer se preradom (kuhanjem) gube mnoga ljekovita svojstva. Ipak, nezaobilazan je dodatak jelima od ribe, rižotima, tjesteninama pa čak i nekim salatama jer svojim okusom oplemenjuje svako jelo.
Koristi se i u borbi protiv celulita, za čišćenje kože pa čak i protiv ćelavosti jer ima ljekovito djelovanje na kosu, te se od njega priprema tinktura i to na način da se jedna četvrtina glavice bijelog luka stavi u 250 grama 70%-tnog alkohola i ostavi da odstoji desetak dana. Nakon toga se luk izvadi iz tekućine i dobivenom tinkturom se masira korijen kose. Da bi se zaobišao neugodan miris, može se dodati malo lavande.
S obzirom da je zima pred vratima, ne zaboravite- svakodnevna konzumacija 3-4 režnja bijelog luka čuva vaše zdravlje od svih bolesti!

Nema komentara

Objavi komentar